Vítězné projekty

SAMOČEP na Moravské stezce

  • Ubytování, stravování a pohostinství
  • Olomoucký kraj
SAMOČEP na Moravské stezce
Kam to chcete se svým podnikáním dotáhnout?

SAMOČEP je zařízení, který funguje na zcela bezobslužném SMART systému občerstvení. Uvnitř se mohou hosté sami obsloužit z několika zařízení a automatů. Hlavním tahákem je určitě samoobslužný výčep na čepované pivo, kde si po vhození kreditu host sám načepuje úměrné množství nápoje. Dále je Samočep vybaven výdejním automatem na kávu, cukrovinky a limonády. K dispozici je také měnička drobných mincí a kvalitní hudební aparatura. Pro hosty máme denně v provozu pečlivě udržované a pravidelně dezinfikované sociální zařízení. Celoročně od 9 do 22 hodin je k dispozici velké kryté posezení ve stanu a rozlehlá venkovní zahrádka. I mimo otevírací dobu je možné se občerstvit, a to díky systému SELF SERVICE, který je součástí bezobslužného ubytování v penzionu Na Rybníčku. Vstup je umožněn na základě zaslaného PIN kódu.

Původní inspiraci pro tento projekt jsem objevil při moto toulkách Českým rájem, konkrétně v okolí kopce Kozákov, kde je podobné zařízení založené na poctivosti a je velice oblíbené a navštěvované především turisty a cyklisty. Po prvním roce provozu jsem zjistil,

že s poctivostí to není zcela 100%  a proto jsem to propojil se svým dalším koníčkem, což jsou informační a smart technologie. 

Velkou roli ale také sehrál před covidový nedostatek personálu a to ani pro každodenní provoz vesnického hostince, který k provozu Samočepu není téměř potřeba. Každopádně to neznamená, že je to zařízení úplně bezobslužné nebo jak uvedl a pobavil mě jeden náš fanoušek na FB, že je to výborný nápad pro hodně líné hostinské… 

Pro perfektní a bezproblémový chod Samočepu, ale hlavně s dalším vývojem a vylepšováním tohoto zařízení trávím daleko víc času, než dříve při provozování samotné hospody. Pro mě je to ovšem daleko zajímavější a činorodější činnost a v takovém případě přicházejí nové nápady téměř samy.

A co do budoucna?

Samočep jako SMART řešení v oblasti služeb jsem přihlásil do soutěže „Podnikavá hlava“, kterou každoročně pořádá Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci a je podporován Inovačním centrem Olomouckého kraje. Dostali jsme se mezi finalisty ocenění. V příštím roce se přihlásíme znovu.

Již čtvrtým rokem velice aktivně spolupracujeme s Moravskou stezkou, z.s. a díky tomu se nám letos podařilo instalovat novou nabíjecí stanici elektrokol, odpočívku, informační tabule a po celé trase také směrovky. V této spolupráci budeme pokračovat a hodláme se prosadit jako jedno ze stěžejních míst na trase celé Moravské stezky.

Cyklistům nabízíme jako „CYKLOBOD“ místo pro uzamykatelné parkování a servis kol, který hodláme podstatně rozšířit a doplnit služby.

V roce 2021 se nám podařilo získat velice oceňovanou regionální značku JESENÍKY originální produkt® v oblasti certifikovaná služba, kterou budeme letos v červnu obhajovat a věřím, že znovu uspějeme.

Po několika letech provozu a rozšiřování této služby v Bohutíně si myslím, že nastal čas na rozšíření SAMOČEPŮ na další místa v našem okolí. Mám vytipované zatím tři zajímavé prostory, vždy poblíž atraktivního objektu nebo na zajímavé trase. Během prázdnin, což je nejvhodnější doba na provoz zařízení, se pokusíme alespoň jedno další místo zprovoznit.

Jak se rádi vzděláváte v rámci svého podnikání?

Snažíme se seberealizovat v oblasti marketingu a reklamy. Zajímají nás i aktuální trendy gastronomie a využití moderních technologií v oblasti ubytování a cestovního ruchu.